Eredet előzetes

Toy story 3 előzetes

Film és sorozatkritika minden mennyiségben

A blog fő célja, hogy filmekről és sorozatról alkossak, valamint alkossunk véleményt, kritikát. A régebben látott filmektől, a most játszott filmekig szeretnék elmenni. Annak is örülnék, ha film és sorozatrajongók is megosztanák itt a gondolataikat!:)

True Blood Opening

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FILMEK

Számláló

Számláló

Avatar

2010.03.30. 23:36 :: Solei

AVATAR – EGY ÚJ VILÁG MEGTEREMTÉSE

                                                                                                                                             

 

Kezdeném azzal, hogy regényeket lehetne írni róla, olyan hosszú volt a film, ezért most a történet részletezésébe nem kezdenék bele, csak pár mondatban felvezetem: Főhősünk egy deréktól lebénult háborús veterán, akit elküldenek egy teljesen új, kiaknázatlan bolygóra: a Pandorára, ahol egyébként az egész cselekmény játszódik. A lényeg, hogy a bolygón egy már kialakult életforma található, emberszerű kék teremtményekkel a Na’vik-kal, valamint a Föld állataihoz is hasonulatos élőlényekkel. Jön a barbár ember, aki ismét gyarmatosítani akar, hiszen ezekenek a teremtményeknek is vannak értékes ásványkincseik, csakhogy ők megbecsülik és tiszteletben tartják a természetet, nem úgy mint mi Földi halandók. Veterán főszereplőnk feladata pedig ennek a segítése, be kell épülnie közéjük (hozzáteszem Avatar testben teszik meg mindezt, rákapcsolják az agyukat egy ilyen testre). Innentől kezdve jön szerelem, háború, küzdelem, árulás és minden egyéb. A cél: elfoglalni a az ember számára gazdag területeket. Az Avatarok célja, pedig megvédeni azt. Nem is kell mondanom, hogy a vége happy end: az Avatarok számára.

 

Az Avatar egyébként minden idők egyik legdrágább filmje, mégis sokan kritizálják azt, főleg a történettel adódnak problémák egyesek szerint. A képivilágba nem sokan tudnak belekötni, hiszen egy teljesen új világot tudtak a készítők a vászonra vinni. A történetet sablonosnak tituálják, renget rossz kritikát olvastam róla ezen a téren. Amit én személyszerint nem értek. Szerintem igenis van a filmnek mondanivalója, nem is kevés, mégha sablonos is. Mikor megnéztem a filmet többedmagammal, a baráti társaságomból többen is úgy érezték, mintha egy görbe tükröt mutatott volna a film nekünk. Annyira igaz volt néhány pillanata, párbeszéde, hogy az ember elkezdett gondolkozni nézés közben, hogy tényleg milyen barbárok tudunk lenni a Földdel, egymással, az ember mindig többet és többet akar. Bár nem biztos, hogy ezért lehetne minket hibáztatni, hiszen ilyenek vagyunk, a történelem is csak igazolni tudja, hogy a Föld háború nélkül nem tud létezni. Konkrétabban az ember.

 

Ebben a filmben pedig egy teljesen békés fajjal találkozhatunk, akik lehet, hogy nincsenek egy Földéhez (emberhez) hasonló fejlettségi szinten, mégis békességben, harmóniában élnek egymással és a természettel. A film ennek a helynek a tisztaságát mutatta be, majd utána, hogy hogyan mocskolta be az ember azt. Engem ezek a dolgok teljesen elgondolkoztattak azzal kapcsolatban, hogyan kellene tisztelnünk a Földet, hiszen ő kiszolgál minket, mi pedig hátat fordítunk neki, kizsákmányoljuk, barbár módon bánunk vele, nem óvjuk meg. Mert magunktól kellene ezt megtenni. Egyébként a film harci jelenetei is jók voltak, néhol kicsit eltúlozva, de elég izgalmasra sikerültek, és tetszett az a változás, fejlődés is amit a főszereplő Jake Sully (Sam Worthington) mutatott be, aki először csak beépülni ment, de egy olyan világba csöppent, amely beszippantotta magába, na és persze a szerelmet is megtalálta Neytiri (Zoe Saldana) személyében .

 

A képivilág pedig egyszerűen zseniális volt, tényleg, hihetetlen dolgok voltak benne. Nem csoda, hiszen James Cameron ( a Titanic rendezője) több éven át tervezgette, simítgatta és dolgozta ki a filmet, mind képileg mind történetileg. A mozinéző közönség egy új helyen, új világban érezhette magát a film nézése alatt. Tudom, hogy többeknek bejön ez a 3D-s dolog, de nekem nem igazán adott sokkal többet a film 3D-s szemüveggel, nem éreztem szükségességét a dolgonak. Alapjáraton is egy gyönyörű képivilággal állunk szemben, a 3D egy plusz dolog, amit valaki vagy szeret vagy nem. Én nem. A filmet több Oscar-ra is jelölték azonban ezek közül csak hármat tudott díjra váltani: a legjobb operatőr, a legjobb vizuális effektek, és legjobb látványtervezés díjat tudhatja magának. Ami annyit jelent, hogy a látványt értékelték, a történetet pedig nem. Összességében szerintem egy 9/10-et mindenféleképpen megérdemel, az egyetlen dolog, amiért nem 10-es az az, hogy túl hosszú volt számomra, nagyon elnyújtották a dolgot, egy rövidebb film is ugyanilyen hatásos lett volna!

 

Ti mit gondoltok?

 

 

 

 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmekkritikak.blog.hu/api/trackback/id/tr511882787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása